(0737) 222 555

SERVICII

Echograf 4d

Echograf 4D cu posibilitate de 5D pentru masurarea translucentei nuchale la fat

Consultatii de ginecologie si obstetrica

Consultatia ginecologica poate corespunde unei vizite de rutina pentru prevenirea afectiunilor genitale sau este o consultatie la o pacienta prezentand o patologie: secretii vaginale, sangerari, dureri, etc.

Noi, ginecologii, insotim femeia de-a lungul vietii sale si mai ales ii stam alaturi in anumite circumstante fiziologice sau patologice:
- pubertatea
- contraceptia
- sterilitatea
- supravegherea sarcinii si nasterea
- prevenirea si depistarea unor afectiuni (displazii de col, fibrom uterin, chiste de ovar, boli cu transmitere sexuala, sangerari anormale)
- menopauza

De maniera generala este de dorit sa se consulte ginecologul o data pe an, iar uneori este necesara o urmarire particulara, de exemplu, lunara in sarcina.

Consultatia incepe printr-un interogatoriu privind semnele si simptomele bolii, antencedentele medicale, chirurgicale, ginecologice si obstetricale, mod de viata, alte tratamente.

Se trece apoi la examinarea ginecologica propriu-zisa cu valvele sau speculum, urmata de tuseul vaginal.

Fiecare consultatie trebuie sa fie o ocazie de a pune intrebari, a cere lamuriri privitoare la problemele dumneavoastra.

Cateva sfaturi:
- faceti programarea in afara menstruatiei
- pregatiti o lista cu intrebari pe care ati dori sa le adresati ginecologului
- purtati haine usor de indepartat
- incercati sa va relaxati, examinarea e obligatorie pentru a va putea ajuta.

Examen bacteriologic al secteriei vaginale

Examenul se face prin analiza microscopica a lamei pe care s-a etalat secretia vaginala. 

Este important ca inainte de recoltarea probelor sa respectati urmatoarele recomandari:

- evitati spalaturile vaginale si raporturile sexuale cu 24 - 48 ore inainte de prelevare

- evitati controlul in perioada menstruatiei 

- evitati aplicarea de ovule, creme inainte de examinare

- informati medicul de orice tratament efectuati

Examen citologic Babes - Papanicolau

Testul citologic evalueaza starea de sanatate a colului si consta in examinarea la microscop a celulelor colectate de la acest nivel. 

Programarea se face in afara ciclului menstrual si este important ca pacienta sa evite spalaturile vaginale, ovulele, cremele si contactele sexuale cu 24 - 48 ore inainte de examinare.

Pap-testul este un test de screening al cancerului de col. Cea mai frecventa cauza a modificarilor celulare este infectia cu virusul HPV.

Manevra de colectare a celulelor pentru test dureaza doar cateva secunde si nu este dureroasa. Celulele prelevate sunt etalate pe o lamela de sticla sau se descarca intr-un fluid (examen citologic in mediu lichid).

Echografie abdominala si transvaginala

Echografia este metoda prin care se pot vizualiza diferite structuri anatomice cu ajutorul ultrasunetelor. Este o metoda imagistica sigura, fara efecte adverse asupra tesuturilor examinate.

La fetele tinere sau la urmarirea sarcinii mari echografia se efectueaza cu sonda abdominala (necesita vezica plina), dar echografia transvaginala ofera o rezolutie superioara.

Examinarea echografica in sarcina este obligatorie in urmatoarele perioade:

- 9 -12 saptamani, in primul trimestru 

- 18 - 23 saptamani, in al doilea trimestru

- 28 - 33 saptamani, in al treilea trimestru

Colposcopie

Colposcopia este o metoda de examinare vizuala a colului uterin cu ajutotul unui microscop binocular. Scopul este de a confirma sau infirma existenta unei leziuni cervicale, de a descoperi lezinile suspecte la examenul clinic sau prin frotiu.

Colposcopia ne orienteaza sa gasim aria ce necesita biopsie. Ea este indicata daca:
- frotiul cervico-vaginal de depistare a cancerului de col evoca existenta unor anomalii celulare
- medicul suspecteaza, la un examen ginecologic, o leziune anormala pe col sau vagin
- femeia prezinta sangerari dupa raportul sexual
- femeia prezinta condiloame externe in regiunea genitala

Examinarea se practica in afara menstruatiei, de preferinta periovulator atunci cand colul este intredeschis.

Cuprinde trei etape:
- examinarea fara preparare
- examinarea dupa aplicare de acid acetic 3%
- examinare dupa aplicare de lugol (solutie iodata 2%)

Colposcopia se incheie prin realizarea unei scheme cartografice a colului cu precizarea leziunilor dupa o terminologie specifica, insotita sau nu de o fotografie.

Colposcopia nu pune diagnosticul de cancer de col, indica doar zonele suspecte ce trebuiesc biopsiate, iar in urma examenului anatomo-patologic, diagnosticul si conduita pot fi finalizate.

Biopsie de col

Biopsia de col uterin consta in prelevarea unui mic fragment de tesut pentru a fi examinat la microscop. 

Se indica femeilor cu examen citologic anormal si aspecte colposcopice suspecte.

Se efectueaza sub ghidaj colposcopic, zona biopsiata fiind apoi predata medicului anatomo-patolog pentru examenul histopatologic.

Electrocauterizare col uterin

Electrocauterizarea colului uterin (diatermocoagularea) este o procedura de distrugere a tesutului afectat prin coagulare (ardere) sub efectul caloric al unor curenti alternativi.

Inainte de electrocauterizare este necesar examenul ginecologic, Pap-testul si colposcopia. Astfel se exclud starile ce contraindica procedura: sarcina, inflamatiile acute ale aparatului genital, menstruatia, cancerul genital, etc.

Dupa electrocauterizare se formeaza o crusta care intretine o secretie galbuie, iar la eliminarea escarei ea devine sanguinolenta.

Cicatrizarea completa se obtine in aproximativ 6 saptamani, iar controlul ginecologic se va efectua la 8 saptamani de la procedura.

Electrocauterizare condiloame

Condiloamele acuminate sau verucile genitate sunt manifestarea clinica a unei infectii active cutaneo-mucoase in regiunea genitala si perianala cu anumite tipuri de HPV. Ele sunt mici tumorete cu aspect conopidiform, albicioase, grupate in placarde.

In functie de localizare, intindere, aspect ele se pot trata local prin aplicare de Podofilina sau prin distructie utilizand electrocauterizarea, crioterapie, excizie chirurgicala, etc.

Montare/extragere sterilete

Dispozitivul intrauterin (IUD) sau steriletul reprezinta o metoda comoda si sigura de contraceptie.

Exista sterilete cu functie doar contraceptiva, alcatuite dintr-un cadru de plastic pe care se prind fire de cupru, aur, argint si cele cu functie hormonala in plus (Mirena).

Inaintea introducerii (care este de preferat sa se efectueze in timpul menstruatiei cand canalul cervical este intredeschis) este recomandat sa se faca Pap-testul si examenul bacteriologic al secretiei vaginale.

Extragerea steriletului bine montat,cu firul exterior vizibil se face in orice moment si nu necesita pregatire anterioara.

Investigarea si tratamentul sterilitatii de cuplu

Sterilitatea este definita ca incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil dupa aproximativ 12 luni de raporturi sexuale regulate si neprotejate.

"Regula de aur" in abordarea sterilitatii este investigarea ambilor parteneri din toate punctele de vedere, in echipa: medic de familie, ginecolog, urolog, endocrinolog, medic de laborator si uneori psiholog.

Evaluarea cuplului infertil trebuie sa tina seama de toate etapele procesului de conceptie:

- existenta ovulatiei 

- trompe permeabile pentru transportul ovulului

- spermatozoizi cu numar, aspect, mobilitate normale

- eliberarea spermei in vagin la momentul oportun

- receptivitatea mucusului cervical

- receptivitate uterina propice implantarii (nidarii)

Planificare familiala si contraceptie

Planificarea familiala se bazeaza pe dreptul fundamental al tuturor cuplurilor de a decide liber si responsabil asupra momentului conceptiei.

Prin planificare familiala cuplul hotaraste momentul aparitiei sarcinilor, numarul sarcinilor si intervalul dintre nasteri. Contraceptia impiedica aparitia sarcinilor nedorite.

Metodele naturale de contraceptie (metoda calendarului, coitul intrerupt) sunt nesigure si au fost inlocuite de metode moderne: prezervativul, pilula contracteptiva, steriletul, spermicidele sau ligatura trompelor pt femeie si vasectomie pentru barbati.

Urmarirea cursului sarcinii

Asistenta prenatala presupune urmarirea evolutiei sarcinii terminata cu o nastere fara complicatii a unui fat sanatos si dintr-o mama sanatoasa.

Fiecare etapa: prenatala, trimestrul I, II, III, nasterea si lauzia presupune o urmarire speciala cu analize, echografii, medicatie specifica pentru binele mamei si copilului.

Dispensensarizarea gravidei se face in echipa, contactul medic - pacienta este mai strans si fiecare problema obiectiva sau subiectiva, somatica sau psihica este discutata si tratata personalizat.

Cardiotocografie fetala

Monitorizarea fetala externa consta in urmarirea batailor cordului fetal, a contractiilor uterine ale mamei, dar si relatia dintre ele.

Nu este o metoda invaziva, nu afecteaza nici mama, nici copilul, singurul inconvenient fiind acela ca femeia gravida nu poate parasi patul pe parcursul testului.

Examinare mamara

Examinarea sanilor realizata la cabinetul medical de catre medicul specialist trebuie sa fie completata de o autosupraveghere regulata.

O data pe luna, dupa ciclu, este bine sa va autoexaminati glanda mamara deoarece atunci sanii sunt mai putin densi si mai putin durerosi. Tot dupa ciclu se indica si echografia mamara sau mamografia.

Autoexaminarea se face in pozitia culcata, apoi in picioare in fata oglinzii, din fata si profil. Se observa schimbarile de talie, de forma, de aspect sau culoare, eventualele denivelari, scurgeri mamelonare.

Palpand cu podul palmei, apoi cu degetele, superficial apoi profund, notati prezenta unor mase nodulare in san sau axila.

Orice modificare trebuie sa va indrepte spre consult de specialitate.

Consiliere menopauza

Climaxul este o perioada a vietii femeii ce corespunde cu incetarea menstruatiei.

Menopauza (climaxul) nu este o boala, ci o etapa naturala ce trebuie trecuta cu seninatate, cu acceptarea tuturor modificãrilor fiziologice care apar.

Pentru cresterea calitatii vietii femeii este bine sa anticipam, sa explicam sau sa tratam cand e cazul.

Exista uneori o perioada de pre-menopauza, cu cicluri neregulate, de aproximativ 3-5 ani, ca apoi in jurul varstei de 50 ani ciclul sa se opreasca definitiv.

La menopauza stocul de ovule continut de ovare se epuizeaza, ceea ce duce la scaderea, apoi disparitia secretiei hormonale ovariene urmata de stoparea ciclului.

Consecinta modificarilor hormonale este aparitia unor manifestari fizice şi (sau) psihice ca de exemplu: bufeuri, transpiratii, uscaciune vaginala, iritabilitate, anxietate, insomnie, crestere în greutate, etc. Ele pot dura luni, dar din pacate şi ani de zile.

Intrand în menopauza nu inseamna ca nu mai aveti nevoie de consult medical de specialitate, din contra: examinarea sanilor, osteodensitometria osoasa, examenul citologic pentru col sunt foarte importante pentru a preveni şi a depista sau trata la timp orice afectiune.

Semnalul de alarma care trebuie sa va trimita urgent la consult în perioada climaxului este sangerarea în postmenopauza.

Chiuretaj uterin bioptic, extirpare polipi

La menstruatii abundente cu ingrosarea mucoasei uterine sau la aparitia de polipi endocervicali si endometriali este necesar un chiuretaj hemostatic si bioptic sau extragerea acestor polipi in anestezie generala intravenoasa.

In acest fel hemoragia se opreste iar materialul extras se trimite la examen anatomopatologic.

Conizatie cu ansa

"Conizatia cu ansa" sau ERAD (ElectroRezectia cu Ansa Diatermica) este o metoda de diagnostic si tratament pentru leziunile displazice ale colului uterin.

ERAD este recomandata pentru leziuni ale colului cu rezultate anormale la testul Papanicolau şi imagini colposcopice suspecte.

Scopul ERAD este a indeparta tesutul bolnav prin excizie cu electrocauterizare concomitenta, urmata de examinarea anatomopatologica a fragmentului respectiv.

Deci se trateaza si se biopsiaza leziunea cervicala in acelasi timp.

Anestezia este generala intravenoasa si intreaga procedura nu dureaza mai mult de 15 minute.

Se recomanda o excizie cu ansa diatermica la femeile care au nascut. Daca totusi patologia o impune si se efectueaza ERAD la femeia care nu a nascut, atunci cand ea ramane insarcinata este indicat sa se comunice medicului ginecolog care urmareste gravida ca aceasta a efectuat o conizatie. Gravida cu ERAD trebuie urmarita pentru a nu aparea insuficienta cervico-istmica, afectiune în care colul uterin se deschide in timpul sarcinii si necesita cerclaj.

Asistenta la nastere in clinicile private sau Clinica "Bega"

Aducerea pe lume a unui bebelus sanatos, dupa un travaliu scurt si cu dureri minime este dorinta oricarei viitoare mamici.

Noi va stam alaturi atat la nasterea naturala cat si la cea prin operatie cezariana in clinicile private din Timisoara sau la Clinca Bega.

O varianta a nasterii naturale este nasterea sub apa, adica efectuarea travaliului într-o cada cu apa calda. In cele mai multe maternitati momentul expulziei se efectueaza pe masa ginecologica.

Pregatirea se face în luna a V-VI-a de sarcina cand gravida este invatata sa respire corect, sa se relaxeze fizic si psihic.

In momentul nasterii cand durerile devin regulate si intense, viitoarea mamica este instalata într-o cada cu apa calda, la aprox. 37 C. In felul acesta dilatarea colului se face mai usor, muschii si articulatiile se relaxeaza si durerile sunt atenuate.

Venirea pe lume a fatului nu este atat de brutala daca expulzia are loc tot în apa, deoarece nou-nascutul trece tot într-un mediu lichid, ca şi cel în care a stat 9 luni.

Recuperarea postnatala este deasemenea mult mai rapida.

Dar metoda are si dezavantaje: in primul rand, in apa cantitatea de sange pierduta de mama este greu de apreciat. Deasemenea exista riscul infectiilor, atat pentru mama, cat si pentru bebelus, daca igiena locului nu este asigurata la standardele necesare.

Nu in ultimul rand, putine maternitati sunt dotate cu cazi corespunzatoare unei nasteri sub apa.

Interventiile chirurgicale mici, chiuretajele uterine la cerere sau operatiile din sfera genitala sunt efectuate la Clinica Bega sau in clinicile private din Timisoara.

Scroll to top